Paradicsomszósz

 

A paradicsomszósz sokoldalú és változatos módon felhasználható étel és az elkészítése is többféle lehet. Az alapanyag megválasztásánál fontos szempont lehet, hogy szeretnénk-e benne érezni a paradicsom darabkákat vagy egy teljesen egyöntetű, egységes állagú szószt szeretnénk kapni. Amennyiben szeretjük, ha vannak benne paradicsom darabkák, akkor mindenképpen fontos, hogy olyan paradicsom konzervet válasszunk, amelyben hámozott paradicsomok is vannak. Felhasználás előtt a nagyobb darabokat törjük össze egy villával vagy botmixerrel, mert úgy sokkal finomabb lesz a szósz, ha kisebb paradicsom darabok vannak benne.

Amennyiben egységes állagú szószt szeretnénk kapni, úgy célszerű paradicsomsűrítményt vásárolni vagy más néven sűrített paradicsomot. Az üveges változat azért jobb, mert láthatjuk, hogy menyire sűrű és élénk színű a paradicsomsűrítmény.

Hozzávalók 3 főre:

3 evőkanál olívaolaj

2 evőkanál liszt

2 dl sűrített paradicsom

2 csipet só

1 evőkanál cukor vagy méz

Az olajat (ami lehet olívaolaj, étolaj vagy bármely más nem túl intenzív ízű olaj, de akár zsír is) egy magasabb falú edényben felhevítjük közepes fokozaton (indukciós főzőlapon a 6-os fokozat megfelelő), majd beletesszük a lisztet és folytonos kavargatás mellett megpirítjuk. Célszerű egy habverőt használni már az elején is, mivel a későbbiekben is ezzel fogjuk simára keverni a masszát.

Edény
Edény, liszt

Amikor a liszt már aranybarna színű, akkor beleöntünk egy keveset a sűrített paradicsomból. Könnyebben tudjuk elkavarni a pirított liszttel, ha előtte néhány evőkanál vizet adunk a sűrített paradicsomhoz és jól elkeverjük, majd ezt a hígabb masszát adjuk a liszthez.

Sűrített paradicsom, liszt

Amikor habverővel csomómentesre kavartuk, akkor hozzáadhatjuk a maradék sűrített paradicsomot és tovább kavarjuk a habverővel amíg ezzel együtt is csomómentes lesz.

Paradicsom, liszt habarás

Ezután hozzáadjuk a cukrot vagy mézet és a sót, majd felforraljuk és megkóstoljuk, hogy elég intenzív ízt sikerült-e elérni. Amennyiben még szükséges sózzuk, cukrozzuk tovább. Tehetünk bele fűszereket is, például petrezselyemzöldet vagy oregánót és bazsalikomot, azonban így már inkább húsos ételekhez illik, mint a nudlihoz.

Paradicsomszósz

Új

Gyors ebéd félkész alapanyagokból

Gyors ebéd félkész alapanyagokból

Gyors ebéd félkész alapanyagokbólVannak napok, amikor a vásárlás és egy egyszerű, gyors ebéd elkészítése is kihívást jelent. Ilyenkor választhatjuk a félkész alapanyagokat, amelyekből érdemes a fagyasztóban tartani egyet-kettőt és amikor úgy alakul, reggel kivesszük a...

Zacskó újrahasznosítása

Zacskó újrahasznosítása

Zacskó újrahasznosítása!  Abban azt gondolom, egyetértünk, hogy rengeteg szemetet termelünk heti, napi szinten, még akkor is, ha törekszünk rá, hogy házi tojást vegyünk és mindig visszavisszük a tojástartót vagy házi tejet hozunk saját üvegben. Ha jobban...

Népszerű

Zacskó újrahasznosítása

Zacskó újrahasznosítása

Zacskó újrahasznosítása!  Abban azt gondolom, egyetértünk, hogy rengeteg szemetet termelünk heti, napi szinten, még akkor is, ha törekszünk rá, hogy házi tojást vegyünk és mindig visszavisszük a tojástartót vagy házi tejet hozunk saját üvegben. Ha jobban...

Tervezz előre, spórolj pénzt, időt és energiát!

Tervezz előre, spórolj pénzt, időt és energiát!

Tervezz előre, spórolj pénzt, időt és energiát!  Mindenre nem tudunk előre felkészülni, de ha pár dologra tudatosan odafigyelünk, azzal jelentős mennyiségű időt, pénzt és energiát spórolhatunk. Illetve tovább gondolhatjuk az itt található ötleteket és még...

Szerezd meg a legegyszerűbb recepteket és a környezetvédő tippeket az alábbi "MEGRENDELEM" gombra kattintva, most akciós 990 Ft áron.