Paradicsomszósz
A paradicsomszósz sokoldalú és változatos módon felhasználható étel és az elkészítése is többféle lehet. Az alapanyag megválasztásánál fontos szempont lehet, hogy szeretnénk-e benne érezni a paradicsom darabkákat vagy egy teljesen egyöntetű, egységes állagú szószt szeretnénk kapni. Amennyiben szeretjük, ha vannak benne paradicsom darabkák, akkor mindenképpen fontos, hogy olyan paradicsom konzervet válasszunk, amelyben hámozott paradicsomok is vannak. Felhasználás előtt a nagyobb darabokat törjük össze egy villával vagy botmixerrel, mert úgy sokkal finomabb lesz a szósz, ha kisebb paradicsom darabok vannak benne.
Amennyiben egységes állagú szószt szeretnénk kapni, úgy célszerű paradicsomsűrítményt vásárolni vagy más néven sűrített paradicsomot. Az üveges változat azért jobb, mert láthatjuk, hogy menyire sűrű és élénk színű a paradicsomsűrítmény.
Hozzávalók 3 főre:
3 evőkanál olívaolaj
2 evőkanál liszt
2 dl sűrített paradicsom
2 csipet só
1 evőkanál cukor vagy méz
Az olajat (ami lehet olívaolaj, étolaj vagy bármely más nem túl intenzív ízű olaj, de akár zsír is) egy magasabb falú edényben felhevítjük közepes fokozaton (indukciós főzőlapon a 6-os fokozat megfelelő), majd beletesszük a lisztet és folytonos kavargatás mellett megpirítjuk. Célszerű egy habverőt használni már az elején is, mivel a későbbiekben is ezzel fogjuk simára keverni a masszát.
Amikor a liszt már aranybarna színű, akkor beleöntünk egy keveset a sűrített paradicsomból. Könnyebben tudjuk elkavarni a pirított liszttel, ha előtte néhány evőkanál vizet adunk a sűrített paradicsomhoz és jól elkeverjük, majd ezt a hígabb masszát adjuk a liszthez.
Amikor habverővel csomómentesre kavartuk, akkor hozzáadhatjuk a maradék sűrített paradicsomot és tovább kavarjuk a habverővel amíg ezzel együtt is csomómentes lesz.
Ezután hozzáadjuk a cukrot vagy mézet és a sót, majd felforraljuk és megkóstoljuk, hogy elég intenzív ízt sikerült-e elérni. Amennyiben még szükséges sózzuk, cukrozzuk tovább. Tehetünk bele fűszereket is, például petrezselyemzöldet vagy oregánót és bazsalikomot, azonban így már inkább húsos ételekhez illik, mint a nudlihoz.
Új
Krumplis tészta
Krumplis tészta A krumplis tészta egyszerű és gyorsan elkészíthető, kevés alapanyag kell hozzá, ami nem is drága. Cserébe viszont nem éppen a súlycsökkentésre vagy megtartásra ajánlott étel. Időnként azért jól jöhet, ha éppen valami húsmentes ételt szeretnénk...
Fasírt és hamburger
Fasirt és hamburger A hétköznapokban általában kevés idő jut főzésre, így érdemes hétvégén olyan ételeket készíteni, mint például a fasirt, amelyből könnyen és gyorsan házi hamburger is készíthető. Nem mindig kell ragaszkodni az eredeti és megszokott...
Bacon szalonnában sült csirkemáj
Bacon szalonnában sült csirkemáj A csirkemáj egészséges, fontosnyomelemeket és vitaminokat tartalmaz, viszont nem könnyű úgy elkészíteni, hogy ne száradjon ki és elég sós is legyen, ezért szoktam bacon szalonnát használni. Ugyanis nem mindegy, hogy mikor sózzuk...
Népszerű
Nudli paradicsom szósszal vagy amivel jólesik (ugyanakkor természetes gyurma a gyerekeknek)
Nudli paradicsom szósszal vagy amivel jólesik (ugyanakkor természetes gyurma a gyerekeknek)A nudli paradicsom szósszal a Vajdaságban töltött gyerekkorom egyik kedvence volt, így nagyon hamar megtanultam az elkészítését. Akkoriban a gyurma nem volt túl elterjedt, így...
Gyors ebéd félkész alapanyagokból
Gyors ebéd félkész alapanyagokbólVannak napok, amikor a vásárlás és egy egyszerű, gyors ebéd elkészítése is kihívást jelent. Ilyenkor választhatjuk a félkész alapanyagokat, amelyekből érdemes a fagyasztóban tartani egyet-kettőt és amikor úgy alakul, reggel kivesszük a...
Szerezd meg a legegyszerűbb recepteket és a környezetvédő tippeket az alábbi "MEGRENDELEM" gombra kattintva, most akciós 990 Ft áron.