Fasirt és hamburger
A hétköznapokban általában kevés idő jut főzésre, így érdemes hétvégén olyan ételeket készíteni, mint például a fasirt, amelyből könnyen és gyorsan házi hamburger is készíthető. Nem mindig kell ragaszkodni az eredeti és megszokott receptekhez, gyakran helyettesíthetőek bizonyos alapanyagok másokkal és a végeredmény sem kell, hogy mindig az legyen, ami a nagykönyvben meg van írva.
Előfordul, hogy valaki például azért nem szeret spagettit enni, mert számára kihívást jelent a hosszú tészta kulturált fogyasztása, így a makaróni vagy spagetti helyett más formájú tésztát szokott kifőzni a bolognai szószhoz.
Az a legfontosabb, hogy a végeredmény megfeleljen azoknak, akik az ételt elfogyasztják, így bátran kísérletezzünk, módosítsunk. Amire fontos figyelni, az az, hogy a fűszerek használata során olyanokat használjunk egy ételen belül, amelyek kiegészítik egymást. Ezt a leginkább úgy tudjuk ellenőrizni, hogy egy kis mennyiséget kiszedünk egy tálkába az adott ételből és teszünk bele egy kis mennyiséget azokból a fűszerekből, amelyeket használni szeretnénk. Ha mégsem jó a végeredmény, akkor nem kell az egész ételt kidobni, sőt azt a kis mennyiséget, amivel kísérleteztünk nyugodtan visszatehetjük a nagy egészhez, mert abban nem lesz érezhető az a kevés fűszer, amit beletettünk.
A hamburger húspogácsa nem éppen úgy készül, mint a fasirt, de nagyon hasonlóan, így arra jutottam, hogy sokoldalúan fel tudom használni. Így egyik nap hamburgerben esszük meg, másnap pedig fasirt lesz belőle krumplipürével.
Most a hamburger otthoni elkészítését mutatom be.
A hozzávalók:
a fasirt/hamburger pogácsához:
50 dkg darált hús (marha vagy sertés, de lehet pulyka is)
1 teáskanál só
½ teáskanál bors
2 tojás
3 evőkanál zsemlemorzsa
A hamburger megtöltéséhez
1 kisebb fej lilahagyma vagy vöröshagyma
1 uborka
2-3 paradicsom
ketchup, mustár, majonéz
hamburger zsemle vagy más hasonló zsemle, amit szeretünk.
Egy nagyobb tálban a hozzávalók azon részét, ami a hamburger húshoz kell, összekeverjük:
Vizes kézzel pogácsaszerű darabokat formázunk:
Forró olajban vagy zsírban kisütjük:
Közben egy másik serpenyőben a zsemléket vagy bucikat 6-os, majd 8-as fokozaton megpirítjuk:
Felvágjuk a zöldségeket és a megpirított, még meleg bucikba töltjük, majd majonézt, ketchupot és mustárt teszünk rá:
Új
Paradicsomszósz
Paradicsomszósz A paradicsomszósz sokoldalú és változatos módon felhasználható étel és az elkészítése is többféle lehet. Az alapanyag megválasztásánál fontos szempont lehet, hogy szeretnénk-e benne érezni a paradicsom darabkákat vagy egy teljesen egyöntetű,...
Krumplis tészta
Krumplis tészta A krumplis tészta egyszerű és gyorsan elkészíthető, kevés alapanyag kell hozzá, ami nem is drága. Cserébe viszont nem éppen a súlycsökkentésre vagy megtartásra ajánlott étel. Időnként azért jól jöhet, ha éppen valami húsmentes ételt szeretnénk...
Bacon szalonnában sült csirkemáj
Bacon szalonnában sült csirkemáj A csirkemáj egészséges, fontosnyomelemeket és vitaminokat tartalmaz, viszont nem könnyű úgy elkészíteni, hogy ne száradjon ki és elég sós is legyen, ezért szoktam bacon szalonnát használni. Ugyanis nem mindegy, hogy mikor sózzuk...
Népszerű
Nudli paradicsom szósszal vagy amivel jólesik (ugyanakkor természetes gyurma a gyerekeknek)
Nudli paradicsom szósszal vagy amivel jólesik (ugyanakkor természetes gyurma a gyerekeknek)A nudli paradicsom szósszal a Vajdaságban töltött gyerekkorom egyik kedvence volt, így nagyon hamar megtanultam az elkészítését. Akkoriban a gyurma nem volt túl elterjedt, így...
Gyors ebéd félkész alapanyagokból
Gyors ebéd félkész alapanyagokbólVannak napok, amikor a vásárlás és egy egyszerű, gyors ebéd elkészítése is kihívást jelent. Ilyenkor választhatjuk a félkész alapanyagokat, amelyekből érdemes a fagyasztóban tartani egyet-kettőt és amikor úgy alakul, reggel kivesszük a...
Szerezd meg a legegyszerűbb recepteket és a környezetvédő tippeket az alábbi "MEGRENDELEM" gombra kattintva, most akciós 990 Ft áron.