Krumplis tészta

 

A krumplis tészta egyszerű és gyorsan elkészíthető, kevés alapanyag kell hozzá, ami nem is drága. Cserébe viszont nem éppen a súlycsökkentésre vagy megtartásra ajánlott étel. Időnként azért jól jöhet, ha éppen valami húsmentes ételt szeretnénk készíteni.

A krumplistészta két fő alapanyaga a tészta és a krumpli, amelyek arányát mindenki ízlés szerint határozhatja meg, szerintem az a legjobb, ha nagyjából hasonló arányban vannak benne az összetevők, viszont akkor sincs nagy baj, ha éppen nem úgy sikerül. Ezt az ételt tényleg nehéz elrontani, leginkább a sózásra érdemes odafigyelni, amit gyakori kóstolással tudunk jól beállítani.

Az egyik fő alapanyag, a tészta kiválasztásakor nem szükséges túl sok időt szánni a műveletre, mert többféle tésztával is jó lehet, amiket nem levesbe szánnánk (betűtészta, cérnametélt és hasonlók nem megfelelőek). Legtöbbször fodros nagykocka tésztával szoktam készíteni, azonban, ha ez éppen nincs otthon, akkor az orsótészta is tökéletesen megfelel erre a célra. Fontos, hogy ellenőrizzük alaposan, hogy megfőtt-e a tészta, mert a krumplis tésztához fontos, hogy az alapanyagok jól meg legyenek főzve, ettől lesz kicsit szottyos az étel.

A krumplis tészta másik fő alkotóeleme a krumpli, ami fontos, hogy jól meg legyen főzve, azonban arra is figyelni kell, hogy ne essen szét, mert akkor a tészta és a krumpli összeforgatásakor egy nem túl kellemes masszát kapunk. Gyakori kóstolással figyelhetjük, hogy éppen hol tart a krumpli a megfőzés folyamatában.

 

Hozzávalók 3 személyre:

2 fej vöröshagmya

4 nagyobb krumpli

fél csomag tészta (25 dkg)

3 evőkanál olaj

1 evőkanál őrölt pirospaprika

  1. 2 teáskanál só

 

Az olajon megpirítjuk a felkockázott hagymát, indukciós főzőlapon 6-os fokozaton.

Hagyma pirítás

Ezt követően beleszórjuk a paprikát és gyors mozdulatokkal elkeverjük benn, majd pármásodperc után felöntjük vízzel.

Paprika, hagyma
Hagyma, paprika

Ezután beletesszük a felkockázott krumplit és közepes fokozaton megfőzzük.

Felkockázott krumpli
Felkockázott krumpli fő

Amíg a krumpli fő, addig egy másik edényben megfőzzük a tésztát: forró vízbe egy csipet sót és pár csepp olajat teszünk és amikor forr a víz, akkor beletesszük a tésztát és készre főzzük (kb. 10 perc alatt.). Amikor készen van, leszűrjük és félretesszük.

Tészta főzés

Valahogy így néz ki a krumpli amikor készen van:

Krumpli főzve

Egy evőkanál segítségével összeforgatjuk:

Krumpli keverve

Ennél sötétebb színe van élőben, az állaga viszont így jó, ha a krumplik egészben is megtalálhatóak benne. Jó étvágyat!

Krumplis tészta

Új

Paradicsomszósz

Paradicsomszósz

Paradicsomszósz   A paradicsomszósz sokoldalú és változatos módon felhasználható étel és az elkészítése is többféle lehet. Az alapanyag megválasztásánál fontos szempont lehet, hogy szeretnénk-e benne érezni a paradicsom darabkákat vagy egy teljesen egyöntetű,...

Fasírt és hamburger

Fasírt és hamburger

Fasirt és hamburger   A hétköznapokban általában kevés idő jut főzésre, így érdemes hétvégén olyan ételeket készíteni, mint például a fasirt, amelyből könnyen és gyorsan házi hamburger is készíthető. Nem mindig kell ragaszkodni az eredeti és megszokott...

Bacon szalonnában sült csirkemáj

Bacon szalonnában sült csirkemáj

Bacon szalonnában sült csirkemáj   A csirkemáj egészséges, fontosnyomelemeket és vitaminokat tartalmaz, viszont nem könnyű úgy elkészíteni, hogy ne száradjon ki és elég sós is legyen, ezért szoktam bacon szalonnát használni. Ugyanis nem mindegy, hogy mikor sózzuk...

Népszerű

Gyors ebéd félkész alapanyagokból

Gyors ebéd félkész alapanyagokból

Gyors ebéd félkész alapanyagokbólVannak napok, amikor a vásárlás és egy egyszerű, gyors ebéd elkészítése is kihívást jelent. Ilyenkor választhatjuk a félkész alapanyagokat, amelyekből érdemes a fagyasztóban tartani egyet-kettőt és amikor úgy alakul, reggel kivesszük a...

Szerezd meg a legegyszerűbb recepteket és a környezetvédő tippeket az alábbi "MEGRENDELEM" gombra kattintva, most akciós 990 Ft áron.